Vi mener, at vi skal kunne bo og leve godt over hele landet.

 

Hvad vil vi?

Danmark er et lille land. Alligevel oplever store dele af landet en langsom, men vedholdende tilbagegang eller stagnation i deres lokalsamfund. Andre områder oplever en stadig større opdeling og isolation i forhold til det omgivende samfund. Der er delte meninger om den nationale planlægning og byudvikling. Nogen mener, at det er på tide helt at lukke vores landområder og samle os i få store byer. Andre mener, at det der med ghettoområder og ulighed er et rent offentligt anliggende. 

Vi mener hverken, at vi skal lukke vores landområder, eller at det offentlige er den eneste aktør, når det gælder forandringer i den måde, vi bor og lever sammen på – og heldigvis er der flere og flere, der mener det samme, og gør noget ved det!

 

Hele Landet er en holdningsbaseret virksomhed, der samarbejder nært med kommuner, offentlige og private organisationer, NGO’er og borgere om strategisk og fysisk udvikling. Vi arbejder for øget værdiskabelse lokalt, og vi bruger vores efterhånden mangfoldige netværk aktivt og forbinder mennesker og ressourcer med hinanden - nye netværk øger sammenhængskraften.

Vi er sociale arkitekter, der bruger vores faglighed på at opbygge den sociale og organisatoriske infrastruktur som fundament for den fysiske. Vi tænker i mennesker før bygninger.

Vi rådgiver igennem hele processen fra start til slut – fra analyse og strategi til implementering, ibrugtagning og evaluering.

Et projekt er altid en rejse, som vi kan planlægge, men som altid vil byde på uforudsete udfordringer og muligheder undervejs. Derfor forsøger vi at holde processen åben, fleksibel og inkluderende i en kreativ og lærende arbejdsform.

Hvordan
arbejder vi?

I Hele Landet arbejder vi strategisk, processuelt og praktisk med projekterne, og vi fungerer allerbedst, når vi er i øjenhøjde med engagerede aktører og sammen med dem finder farbare og konkrete veje til bæredygtig udvikling af deres lokalsamfund. I øjeblikket er vi på en spændende rejse fra at være rådgivere, der giver råd om, hvad andre skal gøre, til at blive professionelle aktivister, der i praksis medvirker til at skabe forandringerne. Samtidig er vi optaget af, at ”gøre det usynlige, synligt” og ”det ubevidste, bevidst”. Derfor har vi udviklet forskellige visuelle stilladser, som skal stimulere og facilitere de fælles forandringsprocesser og hjælpe alle med at forstå processen og hinanden.

Designtænkning som fundament
Arkitekter og designere anvender mere eller mindre bevidst designtænkning og -metoder, når de skal designe et objekt. Men designtænkning og designprocesser kan bruges til meget mere end at designe fysiske ting. Vi gør designprocessen synlig og bruger den som fælles fundament for at udvikle sammen med de lokale aktører.

 

↑ #StolpåMellerup, 2022

“Vi gør designprocessen synlig, og bruger den som fælles fundament for at udvikle sammen med de lokale aktører”

Strategiske afprøvninger
Planlægning har ofte lange udsigter. Politikernes udsyn strækker sig dog ofte kun til de 4 år, de har at gøre godt med. Derfor praktiserer vi aktionsplanlægning, for aktion er lige nu. Igennem midlertidige afprøvninger forener vi de langsigtede planer med her og nu fysiske og sociale scenarier.

Vi har rigtig gode erfaringer med at bruge midlertidig arkitektur, aktiviteter og events som format for en bred involveringsproces – vi kalder dem strategiske afprøvninger.

Afprøvninger kan være en fysisk eller organisatorisk forandring, som kan bruges som løftestang, enten som forberedelse til en større forandring eller som en markering og manifestation, når forandringen indtræder. Midlertidigheden gør det muligt at eksperimentere og tage chancer. Det uventede og svært opnåelige kan skabes og vise nye veje – midlertidige afprøvninger kan frembringe nye narrativer om et sted og tillægge det ny værdi og muligheder.

Ishøj bykerne, 2022

“Vi har rigtig gode erfaringer med at bruge midlertidig arkitektur, aktiviteter og events som format for en bred involveringsproces – vi kalder dem strategiske afprøvninger”

↑ Perspektiver på stedet

Perspektiver på stedet

Den rette involvering
Vi tror, at meningsfuld og systematisk involvering af aktører med forskellige perspektiver er en vigtig nøgle til udvikling lokalt. Det er med til at skabe engagement og ejerskab og øge chancerne for at finde enighed om en vision for fremtiden og en vej derhen. Man skal ikke være bange for forskellighed og uenigheder. Der vil altid være forskellige perspektiver på, hvad der gavner lokalsamfundet bedst, og det er i virkeligheden en god drivkraft, hvis man formår at skabe nysgerrighed og rum for forskellighed.

Vi oplever, at udvikling af byer og lokalsamfund ofte netop handler om et samspil mellem forskellige perspektiver. Derfor skal der helt fra starten bruges kræfter på at finde aktører med forskellige perspektiver på et sted, og når man har fundet dem, skal man finde den rette måde, at involvere dem på.